פרוביוטיקה: החיידקים הטובים
פרוביוטיקה היא גישה מדעית הדוגלת בגיוס חיידקים ידידותיים לטובת הבריאות. החיידקים האלה משתפים פעולה עם הגוף המאחסן, ויש להם השפעה חיובית על תפקודי גוף רבים
פרוביוטיקה היא גישה מדעית הדוגלת בגיוס חיידקים ידידותיים לטובת בריאותנו. במערכת העיכול שלנו חיה אוכלוסיית חיידקים גדולה. רבים מהם ידידותיים.
לקצטובצילים וביפידוסים
שני סוגים עיקריים של חיידקים ידידותיים חיים במעי האדם: לקטובצילים וחיידקי ביפידוס. החיידקים האלה חיים בשיתוף פעולה בינם לבין עצמם ובינם לבין הגוף המאחסן, ויש להם השפעה חיובית על בריאותנו ועל תפקודי גוף רבים:
הם משמשים מחסום מפני פלישת מזיקים לגוף.
הם מגינים עלינו מפני חיידקים פתוגניים (מזיקים), וירוסים ופטריות. הם מסייעים לפירוק המזון ולעיכולו.
הם עוזרים בעירור מערכת החיסון של המעי.
הם משפיעים לטובה על יעילות תרופות.
הם מייצרים ויטמינים חיוניים.
הם מייצרים חומצות שומן המזינות את תאי הרירית של המעי הגס.
הפרה של האיזון האקולוגי של אוכלוסיית החיידקים במעי עלולה לפגוע בבריאותנו. מכאן אפשר להבין את הצורך לשמור על האיזון הזה ועל עידוד צמיחתם של חיידקים ידידותיים.
מהי פרוביוטיקה?
הפרוביוטיקה דוגלת בצריכת מזון או תוספי תזונה המכילים מיקרואורגניזמים חיים, בדרך כלל חיידקים, בעלי פעילות חיובית ויכולת פירוק רכיבי תזונה לחומרים רצויים למאחסן.
אין עדיין הוכחות חד־משמעיות לכך שהחיידקים האלה מסוגלים להתיישב באופן קבוע במעיים, ולכן ממליצים על צריכה יומיומית של מוצרים פרוביוטיים כדי לשמר את הפעילות המיטיבה של החיידקים. פעולת הפרוביוטיקה מבוססת על העיקרון של שמירת האיזון בין חיידקים מועילים לחיידקים מזיקים וכן לאפשר החזרתם לגוף של חיידקים מועילים לאחר פגיעה בהם (לדוגמה לאחר מתן אנטביוטיקה).
מטרת הפרוביוטיקה אינה לחולל שינוי קיצוני וגם לא לעשות החלפה של אוכלוסיית המעיים, אלא לתרום לגיוון ולאופטימיזציה של היחס בין אוכלוסיות החיידקים במעיים.
מדע הפרוביוטיקה מחפש זני חיידקים מוצלחים במיוחד בעלי תכונות מיטיבות לאדם שעומדים בקריטריונים שונים:
בעלי כושר הישרדות במערכת העיכול.
בטוחים לשימוש לאדם.
בעלי זיקה גבוהה למערכת העיכול, שמקורם ברירית אדם ובעלי יציבות גנטית.
אילו מזונות מכילים חיידקים ידידותיים?
כיום קיים מגוון רחב של מוצרים פרוביוטיים הן בתעשיית החלב (יוגורטים, גבינות, משקאות מועשרים) והן בתוספי תזונה. המוצרים האלה מכילים חיידקים ממשפחת הלקטובצילים והביפידוס.
דוגמה למזון פרוביוטי הוא היוגורט שנוצר כתוצאה מתסיסת חיידקים בחלב. יוגורט חי מכיל חיידקים ממשפחת הלקטובצילים, יוגורט ביו מכיל גם תוספת של ביפידוס לונגום.